Dossier Kasteel Ter Eiken

Het Kasteel Ter Eiken staat aan de Kasteelstraat in Klein-Sinaai, een gehucht van Stekene. Het landhuis werd in 1893 opgetrokken in neo-traditionele bak- en zandsteenstijl. Opvallend is de vierkante hoektoren. In het ruime park met vijver bevinden zich enkele bakstenen dienstgebouwen. Gebouwd door Albert Haus, deed het dienst als zomerverblijf. De aristocratische familie Haus is afkomstig uit Würzburg, Duitsland. Jacques-Joseph Haus (°1791) behaalde summa cum laude het diploma van doctor in de filosofie en doctor in de rechten. Bij de oprichting van de Gentse Universiteit in 1816 door WillemI waren er te weinig Belgische kandidaten voor de functie van hoogleraar. De pas afgestudeerde Jacques-Joseph werd aangesteld als professor in de criminologie en in de rechten, en leverde in die hoedanigheid een belangrijke bijdrage tot de herziening van de Belgische strafwet. Later was hij zes academiejaren rector van de Gentse Universiteit. Het is Jacques-Joseph Haus die de peetvader is van de twee Belgische takken van de Haus-Familie.

Wie er voorbij rijdt heeft allicht al gezien dat er momenteel zware werken aan de gang zijn in en rond Kasteel Ter Eiken.

In de tuin werd de wildgroei van bramen en struiken weggehaald en verhakseld. Enkele bomen gingen tegen de vlakte, maar dit zorgt nu voor meer licht in het park achter het kasteel.

Enkele weken geleden werd ook de grote vijver uitgediept en de laag slip en bladbezinkel werd uitgebaggerd. Rond het kasteeldomein staat nu een grote zwarte omheining die voor de nodige afscherming moet zorgen.

Maar de grootste werken zijn uiteraard in het kasteel nodig. De kelder werd uitgepompt en dieper gemaakt. Naar achter toe werd deze kelder ook ruimer gemaakt zodat hier eigenlijk een nieuwe fundering is ontstaan. De binnenmuren werden overal verstevigd zodat het kasteel terug op een sterke basis rust. In heel het kasteel werden de houten vloeren en plafonds en trappen weggehaald zodat men van beneden tot bijna aan het dak kan kijken.

Nog best wat werk aan de winkel dus, maar de mensen weten wat ze doen. De komende weken, wordt verder gewerkt aan de binnenruimtes.

Komt er binnenkort in Klein-Sinaai een mooi restaurant, hotel of chambre d'hote? Alle registers liggen open, want Kasteel Ter Eiken staat weer te koop.

Het kasteel werd enkele weken geleden verkocht door Immo Van Hoye aan een investeerder uit Sint-Niklaas. Zij verkoopt het nu verder en hoopt een nieuwe koper te vinden die de verkommerde toestand waarin het kasteel de afgelopen jaren verkeerde, zal herstellen.

Volgens immo Rosiers & Dr Ridder zijn de mogelijkheden heel divers. Alle horeca, gastenkamers, hotel, chambre d'hote kan, maar een echt handelspand zoals een winkel mag uiteraard niet.

Vooral het feit dat de zijdelingse gronden links en rechts zullen bebouwd worden, en het vooraanzicht van het gebouw zullen belemmeren en letterlijk achteruit duwen, is voor het toekomstige uitzicht van het kasteel een jammerlijke beslissing van het Gemeentebestuur Stekene, dat instemde met de aanvraag tot verkaveling van de familie Haus en Immo Van Hoye.

  

Afgelopen dinsdag 25/01/2011 stond het verkavelingsdossier van Kasteel Ter Eiken op de agenda van de gemeenteraad van Stekene. Of de plannen wettelijk zijn, werd nog niet besproken, wel de lastvoorwaarden. Een meerderheid keurde dit goed. Maar hoe gaat het domein er voortaan uitzien?

Niet iedereen van de gemeenteraad ging zomaar akkoord met de lastvoorwaarden tot verkaveling. Gemeenteraadslid Jan Van Remoortel van 'Groen Progressief Sociaal' wees de andere leden op het feit dat deze verkavelingsaanvraag al meerdere keren werd ingediend en telkens werd afgekeurd.

Tweets

Nieuw boek over de oorsprong Klein-Sinaai en de Boudelo-Abdij is een prachtexemplaar dat je zeker moet hebben! http://t.co/6fXO29YYHb
Prachtige ochtend langs de Stekense Vaart http://t.co/sj0sXLmRoC
Vandaag reeds de eerste inschrijving voor de halloweentocht ontvangen. Het Halloweenteam kan er weer invliegen. http://t.co/kkFh9vvs9S
Follow Klein-Sinaai on Twitter
© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.