Huizen met een verhaal

Cafe 't Snepken, gelegen in den Hondsnest ca 1917-1918.
Deze foto werd genomen om Teophiel Poppe te laten zien dat er goed gezorgd werd voor zijn vrouw en beesten. Teophiel werd weggevoerd naar Duitsland wegens het smokkelen van brieven voor Belgische soldaten die in Nederland verbleven.


Van links naar rechts: Bernard Poppe met zoon Louis, Petrus Van de Vijver, achter de koe Honoré Poppe met Rene Poppe, de oudste  zoon van Teophiel, Romaan De Plukker, Jan De Plukker en in het deurgat Celesta De Plukker (vrouw van Honoré Poppe) en haar zuster  Marie-Louise De Plukker (uitbaatster en vrouw van Teophiel) met haar tweede zoon, Alfons Poppe.

We gaan 60 jaar terug in de tijd...
De periode waarin er nog veel buurtwinkels waren in elk dorp. Een bakker, beenhouwer, fietsenmaker, ijzerwinkel. Waar supermarkten een fenomeen waren dat nog moest overwaaien uit Amerika. Een bekende kruidenierswinkel in Klein-Sinaai bevond zich in de Kasteelstraat 33, even voor de bocht richting Moerbeke. Twee gezusters en ‘jonkheden’ met naam en faam: Bertha en Martha Schepens.
Bertha en haar zus hielden in het huisje van een oude boerderij een kruidenierswinkel open.

Het huis in de Kasteelstraat 24, was al enkele generaties van de familie De Maesschalck.

In de jaren 60 werden er grondige aanpassingen gedaan, maar wie goed kijkt ziet dat de basis nog steeds hetzelfde is. Het hek, de haag, de verlichtingspaal en de belangrijke muren.

Het huis links ervan werd laatst steen voor steen en met veel geduld door de eigenaar afgebroken.
De man nam er op eigen houtje werkelijk de tijd voor. Het leek wel een soort afscheid van vervlogen tijden.

 

Naast de kloosterschool was een andere school in de Pannenhuisstraat deze van ‘Het Pannenhuis’.  Vanaf 1840 werd in dit huis, wat toen nog ‘Het Pannenhof’ werd genoemd, reeds godsdienstonderricht en zondagsschool gegeven.

Het Pannenhuis (in de onmiddellijke buurt van de 'Zeven Linden') dateert van 1678. Het werd betrokken door 'eerwaarde paters van Boudelo' die er een ganzenkwekerij in oprichtten. Benevens hun monastieke bezigheden stonden zij ook in voor het plaatselijk onderricht dat eigenlijk niet van die orde was, als kon men toen reeds spreken van een heuse dorpsschool.  Gaandeweg geraakte de ganzenkwekerij op de achtergrond  en gingen de onafhankelijke priesters zich nog uitsluitend met het onderricht bezighouden. Dat duurde tot het gebouw eigendom werd van de gemeente in 1840. Toen werd het ingericht als gemeenteschool.

Mevrouw Anna Boyé schonk in 1842 het hof aan de kerkfabriek van Sinaai.  In 1856 werd het huis verkocht aan de gemeente Sinaai, om er van dan af volwaardig onderwijs te kunnen geven.  Nadat het niet meer bruikbaar was als schoolgebouw, werd het later gebruikt als stal.

Tot 1950 werd er school gelopen, doch mede door grotere mogelijkheden in de onmiddellijke omgeving, meldden zich op de duur geen kinderen meer in het Pannenhuis en de gemeente het goed vond dat het aan particulieren werd overgedragen. De laatste in de rij was André Meuleman.

Ongeveer midden de jaren tachtig volledig werd afgebroken.

Pagina 1 van 3

Tweets

Nieuw boek over de oorsprong Klein-Sinaai en de Boudelo-Abdij is een prachtexemplaar dat je zeker moet hebben! http://t.co/6fXO29YYHb
Prachtige ochtend langs de Stekense Vaart http://t.co/sj0sXLmRoC
Vandaag reeds de eerste inschrijving voor de halloweentocht ontvangen. Het Halloweenteam kan er weer invliegen. http://t.co/kkFh9vvs9S
Follow Klein-Sinaai on Twitter
© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.