Oude kaarten

Www.cartesius.be
De mooiste kaarten, plannen en luchtfoto’s van België en Midden-Afrika online. Een unieke samenwerking van het Nationaal Geografisch Instituut, de Koninklijke Bibliotheek, het Rijksarchief en het Koninklijk Museum van Midden-Afrika.

We breiden onze onlinecollectie geleidelijk uit, neem regelmatig een kijkje.

Het kaartenboek van Klein-Sinaai rond 1670 en Horenbaut 1576

We maakten een nooit eerder uitgevoerde vergelijking tussen vroegere kloostergronden en de huidige wijk Boudelo. Dit alles op basis van het kaartenboek van Anthonis Van Landeghem uit 1670. Boeiend om op basis van Google Earth en de Iphone-technologie een perfect vergelijk te kunnen maken.

 

 

Figuratieve kaarten van het Graafschap Vlaanderen.

Authentieke kopie in kleur. Op perkament. Afkomstig uit het archief van de Sint-Pietersabdij te Gent.
Deze kaart, alsook de volgende, zijn van het grootste belang om de topografie te kennen van het oude Vlaanderen, in het bijzonder de richting van de Ottogracht, die het onderwerp heeft uitgemaakt van een reeks hevige twisten.
Ze dragen allen te beginnen van boven, vanaf de Noordzee, de loop van de Hont (Westerschelde) volgende, langsheen het eiland Walcheren tot aan Vlissingen en Breskens, het opschrift:
“Int jaer 980, waeren de duynen deur grauen tusschen Vlaenderen en Zeeland by den keyser Otto dat men hier naer noemde de Wielynghen”.
Warnkoenig heeft deze kaart gebruikt in zijn “Histoire de la Flandre” (deel 2, p. 9 en 26),
Smallegange heeft in zijn “Chronique de Zélande” (p. 120) het noordelijk deel van de kaart weergegeven.
Afm. blad 38 x 56 cm.
http://www.aquaterra.be/nl/scanning/beeldbank/?image=311

Overzicht andere digitale ingescande kaarten. Gelijmd op linnen. Afkomstig uit het archief van de Sint-Pietersabdij te Gent.
De kaart bevat een nota van abt Gudwald van de Sint-Pietersabdij, gedateerd op 28 juni 1769, waarin hij bevestigt dat de originele kaart zich in de Boudelo-abdij bevindt.
Afm. blad 49 x 61 cm.

 http://www.aquaterra.be/nl/scanning/beeldbank/?project=34

Een overzicht van enkele belangrijke kaarten zodat u kunt zien hoe groot de abdij was en hoe het er ongeveer moet hebben uitgezien. De kaart werd getekend door Horenbaut en was een belangrijke bron om de opgravingen op te baseren.

 

 

Pagina 1 van 2

Tweets

Nieuw boek over de oorsprong Klein-Sinaai en de Boudelo-Abdij is een prachtexemplaar dat je zeker moet hebben! http://t.co/6fXO29YYHb
Prachtige ochtend langs de Stekense Vaart http://t.co/sj0sXLmRoC
Vandaag reeds de eerste inschrijving voor de halloweentocht ontvangen. Het Halloweenteam kan er weer invliegen. http://t.co/kkFh9vvs9S
Follow Klein-Sinaai on Twitter
© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.