Oude Verhalen

Een vrouw ging op bedevaart voor de genezing van haar kind. De vrouw liep ’s nachts biddend rond de kerk. Plots zag de vrouw de veldwachter aankomen. De vrouw wilde niet dat die haar zou zien en zocht dus op het kerkhof snel naar een uitgang. Even later stond de vrouw op de straat, hoewel ze niet wist hoe ze daar was geraakt.

Werd eertijds te Klein-Sinaai gezegd. Welke is de oorsprong van dit gezegde? Enkele jaren na de verwoesting van de abdij van Boudelo te Klein-Sinaai (1578), kwamen jaarlijks paters uit Gent terug naar Klein-Sinaai om er mis te lezen en verdere godsdienstoefeningen te houden. Ze hadden zich daar gevestigd en hadden ook een afdeling van hun orde.  Dit gebeurde in de maand september en schijnt de oorsprong geweest te zijn van de lokale kermis. Die kermis heeft nog altijd in september plaats.
Nu, dezelfde godsdienstoefeningen werden ook te Eksaarde gehouden, ter plaatse waar de mirakuleuze kruisen werden gevonden en de kapel staat van de H.H. Kruisen.
't Moet meermaals gebeurd zijn dat, als de monniken naar Klein-Sinaai kwamen en het schoon weer was, het regende toen zij naar Eksaarde gingen - of omgekeerd.
Er dient tevens opgemerkt, dat Klein-Sinaai in een zandachtige streek en Eksaarde, waar de kapel van de H.H. Kruisen staat, in een moerassig terrein ligt.

Het Spookhof werd ook de Pecsteenhoeve, Verdoemde Hoeve of Baggaarthof genoemd.

Vier verschillende namen voor één en hetzelfde verdwenen boerenhof. Vooral namen als verdoemde hoeve of spookhof vallen hierbij op. Deze zijn niet moeilijk te begrijpen als men weet wat er zich in de loop van jaren aan schijnbaar mysterieuze of onverklaarbare feiten heeft voorgedaan.

Getuige uit Klein-Sinaai
In Bosdorp was een straat die ''t Hoerestraatje' werd genoemd. Iedereen die daar 's avonds na elf uur voorbijkwam, werd door Osschaart besprongen. Osschaart legde zijn handen op de schouders van zijn slachtoffer en liet zich dragen tot aan het einde van de straat. Op een avond besloot een man Osschaart naar zich toe te lokken en hem vervolgens naar het huis van zijn moeder in Klein-Sinaai te brengen. Toen men Osschaart te zien kreeg, zei de moeder: "Is dat nu Osschaart? Zijn jullie daar bang van?" De man schudde van neen en bracht Osschaart terug naar zijn plaats, zodat hij daar andere mensen bang kon maken.

 

Als een kraai voorbijvliegt, roepen de kinderen
"Kraai
Waar gaai (gade)?
Naar Klein-Sinaai
Zulde mij nen koek meebrengen?"
De kraai:
"Kweik! Kweik! Kweik!
Ja ik"

In het toverbosje in Stekene zag men ’s avonds een café, hoewel er overdag niets te zien was. In dat café was licht en muziek en er werd gedanst.

Pagina 1 van 4

Tweets

Nieuw boek over de oorsprong Klein-Sinaai en de Boudelo-Abdij is een prachtexemplaar dat je zeker moet hebben! http://t.co/6fXO29YYHb
Prachtige ochtend langs de Stekense Vaart http://t.co/sj0sXLmRoC
Vandaag reeds de eerste inschrijving voor de halloweentocht ontvangen. Het Halloweenteam kan er weer invliegen. http://t.co/kkFh9vvs9S
Follow Klein-Sinaai on Twitter
© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.