Heimeersstraat is geen dreef meer met populieren.

In het stiltegebied aan de Heimeersstraat heeft men in recordtempo het uitzicht van een mooie dreef met populieren, omgevormd tot een kaal pad waar geen boom meer overeind staat. De bomen zijn kaprijp en zijn aan vervanging toe.
In totaal moesten 1.200 mooie populieren eraan geloven.

 

 De reacties van de omwonenden tonen onbegrip, enz. De populieren zorgden niet alleen voor een fraai uitzicht dat over 80 jaar nog niet hersteld zal zijn, ook het water werd weggetrokken en vrijwaarde de huizen van overstromingen. Wij gingen op zoek naar antwoorden bij de Overheid.

 

 

De omwonenden vrezen dat de vele vogels zoals buizerds, groene specht, bonte specht, Vlaamse gaai en kuifmees die zich in dit gebied ophouden, zullen verdwijnen. Verder begrijpt men niet waarom er zoveel bomen in één keer weg moeten. Ze klagen ook over het feit dat het landschap hierdoor drastisch is veranderd. Schepen van 'Leefmilieu en Natuur' Nicole Van Duyse zegt dat de bomen hun leeftijdsgrens bereikten en daardoor gerooid worden. ‘Elk exemplaar zal uiteraard vervangen worden door een jonge boom zodat het prachtige uitzicht van het gebied niet verandert.'

De leeftijdsgrens van de populieren is bereikt en een groot aantal vertoont inderdaad een holle binnenkant. Aan het aantal ringen te zien, zou de gemiddelde leeftijd van de bomen 50 jaar zijn.

 

 

Antwoord van Agentschap Natuur en Bos:

<<Het gaat hier niet over een boskap maar wel over het vellen van kaprijpe populieren die in lijnverband stonden.Het Bosdecreet is hier zeker niet van toepassing.
Voor het kappen van deze bomen werd een stedenbouwkundige vergunning verleend door het college van burgemeester en Schepenen van Stekene waarbij wij advies hebben gegeven. Ook Ruimte en Erfgoed werd gevraagd om advies te geven.
Het vellen van de bomen werd dus volledig vergund.
Op vraag van Ruimte en Erfgoed zal het open landschap van de Belram zoveel mogelijk hersteld worden.
Dit betekent dat niet alle bomenrijen opnieuw zullen aangeplant worden.
De heraanplantingen zullen gebeuren langs het kanaal van Stekene en vooral langs de langsgrachten.  De dreef langs de Heimeersstraat wordt ook zeker hersteld.
Verder wordt het meersenlandschap zoveel mogelijk open gehouden.>>
  

 

 

 

 

Verontwaardigde reacties:


Annick Sennesael: "Ik heb verzet aangetekend tegen het vellen van de bomen. Heb op 1 middag 30 handtekeningen verzameld. Resultaat: de vergunning om te kappen werd toch goedgekeurd, mits het heraanplanten van de gevelde bomen. Indien ik merk dat er niets in huis komt van het heraanplanten (ik ga er elke dag wandelen met onze hond dus kan alle werkzaamheden goed opvolgen) dan ga ik terug protesteren. Hiermee wil ik nog eens alle buurtbewoners bedanken die allemaal zonder uitzondering, spontaan de lijst getekend hebben."

Annie Rothier: "Ik ben ook naar gemeentehuis geweest om me te informeren. Nadien heb ik Natuurpunt op de hoogte gebracht. Van enkele mensen uit de landbouwsector weet ik dat het normaal is dat populieren na x aantal jaren moeten worden gekapt, maar dan met wisselkap. Daar is hier duidelijk geen sprake van. In Stekene is iets mis met het natuurbeheer. Ik raadt iedereen eens aan om een kijkje te gaan nemen in de Heimeerstraat en te reageren. Ook de vogelliefhebbers. Geregeld zag ik er buizerds neerdalen in de populieren. Het is een gebied met een grote diversiteit aan al dan niet zeldzamere vogels o.a groene specht, bonte specht, Vlaamse gaai, kuifmees enz. Er was een aanvraag tot het kappen ingediend, getekend in Hulst op 22 oktober jl.en men kon bezwaar indienen vanf 18(!) oktober. Maar ja..."

Chantal Van Laere: "Idd, Stekene wordt kaal. Overal verdwijnen er bomen, hier voor de daar stond een mooie partij bomen, die hebben ze weg gedaan ze zeiden dat er nieuw gingen komen. Schandalig is het gewoon. Dan zijn ze nog zo dom dat men in een potaarde geen bomen herplant die zuigen het vocht op. maar ze zetten daar een hoog geschoolde die niks weet van beheer van groen en de noodzaak er van. Het bos achter het OCMW is ook weg, dat naast de werkplaats van de gemeente ook en dat aan de meuldersdreef ook. Aan het gelaag ook vele bomen weg. Steeds als iemand klaagt over een blaadje, klagen we. Mensen, wij hebben die bomen nodig om het vocht uit de grond te halen." (tdw)

 

 

 

 

  

 

 

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.