september 20, 2020

8 juli: Valenciennes - Soissons: 121 km

Zondag 8 juli.
De tocht is iets langer dan de vorige dag, maar nog steeds over een vrij vlak parcours. De grootste 'kuitenbijters' komen daarna pas. Bij het ontbijt tussen 8u en 9u is het water aan het gieten. Daarna trekt de hemel open en is er af en toe nog een fris buitje. Maar niets ergs.

Jacques en Ann rijden in de volgwagen. Alle materiaal en kledij reist dus mee. Onderweg is er iemand wiens ketting breekt. Het zorgt voor enig oponthoud, maar ook al is het zondag; een fietsenmaker is niet nodig want de ploeg kan de ketting zelf herstellen.

Vele bestuurders die de groep voorbijrijden reageren enthousiast en supporteren voor hen. Er is sprake van een teamgeest, want de renners hebben allemaal dezelfde wieleruitrusting.

 

 

Toeristisch:

Naast Laon is Soissons de tweede toeristische stad van het departement Aisne. De naam Soissons linken velen aan de beroemde vaas. Noem het een verhaal of een legende, in elk geval vermelden de verschillende bronnen allemaal een ander verloop van de geschiedenis van die vaas. Ze zijn het er wel allemaal over eens dat de vaas deel uitmaakte van een buit die Clovis met zijn troepen heeft verdeeld na een gewonnen veldslag tegen de Romeinen. De soldaat die de vaas gekregen had wou die niet meer teruggeven aan Clovis en zou dan gedood zijn nadat hij in een kwade bui de vaas had vernietigd. Eén van de versies kan je nalezen op de website van Soissons (zie lager).

Maar wie naar Soissons gaat moet vooral de abdij van St-Jean-des-Vignes en de kathedraal bezoeken. De abdij is een ruïne nadat de kerk in de 19de eeuw met de opbrengsten van de afbraak de kathedraal liet restaureren. Een paar delen, zoals de façade en torens van de abdijkerk en een paar andere gebouwen bleven overeind. Er is een tentoonstellingsruimte opgericht in het voormalig legerarsenaal.

De kathedraal St-Gervais et St-Protagis dateert vanaf de 13de eeuw en is niet bekend bij het publiek, niettegenstaande ze van dezelfde periode is als deze van Chartres en aan grootsheid zeker niet moet onderdoen. Je kan ook een bezoek brengen aan het Musée Saint-Leger in een bijgebouw van de gelijknamige abdij. Je vindt er kunstwerken en archeologische vondsten van deze regio. 

Legende van de Vaas van Soissons

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.