september 20, 2020

14 juli: Marmande - La Bastide d'Armagnac: 70km

Zaterdag 14 juli:
Vandaag de laatste etappe. Eigenlijk meer een 'le cérémonie protocolaire'. De delegatie uit Stekene werd ontvangen door het gemeentebestuur van La Bastide d'Armagnac met burgemeester Alain Gaube en enkele schepenen. Om 11u45 werd de groep tegengereden door burgemeester Stany De Rechter en schepen Ingeborg Temmerrman om zo samen op de middag toe te komen op de Place Royal. Daar vond dan de verzustering plaats tussen beide gemeentes. Er werden toespraken gehouden om de sportieve en culturele wisselwerking tot stand te brengen. De delegatie uit Frankrijk beloofde om volgend jaar aanwezig te zijn op de jaarlijkse barbecue begin maart waarop de nieuwe wielertruien worden voorgesteld. Zondagmorgen 15/07 trok de groep terug huiswaarts. Dit keer niet met de fiets, maar samen in het busje met een moe maar enthousiast gevoel.
We wensen hen allen van harte proficiat met de prestatie en de organisatie van dit gebeuren! 

Toeristisch:
De Tour en L'Equipe gaan elke pinkstermaandag met meer dan 400 personen naar een verlaten oord in de Landes voor de mis van de wielrenners die gehouden werd in de kapel van La Bastide d'Armagnac. Er zijn katholieken, niet-gelovigen, kampioenen, zondagsfietsers, alleen maar mensen die gelukkig werden van fietsen.
Deze kapel uit de 11de eeuw was in een goede staat hersteld door Pater Jozeph Masié en was gewijd tot Sanctuaire Nationale du Cyclisme et du Cyclotourisme door Paus Johannes XXIII op 18/05/1959. Dit heiligdom is zeker magisch. Zo magisch dat, hoewel slechts open van 1 mei tot 15 oktober, niet minder dan 15000 personen er naartoe gaan om tot zichzelf te komen en om de 800 geschonken truien te bewonderen, net als eenzelfde aantal beeldjes van kampioenen van gisteren of vandaag.
Onder de donateurs bevinden zich "De 100 grootste koereurs van de Toer". Ontbreekt misschien alleen de gele trui van Robic, die zich in de basiliek Sainte-Anne-D'Auray bevindt. Alle anderen zijn hier en Hinault, Merckx, Anquetil, Longo, Coppi en Paulidor vormen een goed peleton, en zelfs een heilig peleton. Het licht van de verrrassende ramen verlicht een "Ik groet u Maria", geschreven in 40 talen.


Ja, het zijn artistieke ramen, die zijn gesigneerd door de voormalige kampioen Henri Englade. Zij stellen Ocana in het geel, het duel tussen Anquetil-Poulidor op de Puy-de-dôme en Bartali en Coppi die een bidon uitwisselen voor. Het is simpel, goed en mooi. De Tour is 4 keer langs de kapel gekomen, maar is er eigenlijk altijd aanwezig.

http://www.notredamedescyclistes.net/

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.