De provincie Oost-Vlaanderen gaf in Stekene het startsein voor een nieuwe editie van 'Erfgoedredders'. Met het project wil de provincie leerkrachten aanmoedigen om kinderen over erfgoed te leren.
Erfgoedredders is een educatief traject dat elk jaar wordt uitgerold in een paar gemeenten. Per gemeente worden alle basisscholen uitgedaagd om deel te nemen met één of meer klassen van de tweede graad om te leren over erfgoed. De basisscholen Molenberg, Toermalijn, Tuimelaar, de 3 Beuken en 7-sprong uit Stekene stuurden leerkrachten naar de startdag. Van Reynaerdijn uit Kemzeke was niemand aanwezig...
De kennismaking tussen leerkrachten en deskundigen Erfgoed verliep intussen bijzonder warm en enthousiast. De leerkrachtenteams werden omringd door erfgoeddeskundigen, landschapsdeskundigen, monumentenwachters, heemkundigen, natuurkenners of gewoon mensen die het erfgoed van Stekene koesteren en willen doorgeven aan een nieuwe generatie. Het onroerend erfgoed werd op een grote kaart aangeduid, om zo inspiratie op te doen voor een origineel klasproject. De kinderen ontdekken op die manier wat erfgoed is, waarom het zo waardevol is en ze ondernemen acties om het goed te bewaren of om het beter bekend te maken. Zulke acties kunnen kleine klusjes omvatten, zoals het onderhoud van kapelletjes en gedenkstenen, maar ook grotere dingen zoals een erfgoedwandeling, een film over de werking van een molen of een spel bij een archeologische site. Voor Klein-Sinaai kwam Tony De Wilde uitleg geven waarom De Abdij van Boudelo zo waardevol is als leerproject.
Wat interessant kan zijn, is het jeugdboek, De Dubbelschat van Boudelo, Rob Baetens, 8 tot 12 jaar. Het is mogelijk om de auteur te komen laten vertellen over het boek op school. De Abdij is dus niet grondig meer in detail te zien, maar de mythes en verhalen er rond zijn des te levendig en wekken grote interesse.
Met de kinderen kan een wandeling met schattentocht worden gedaan. Er zijn enkele mogelijkheden:
1) Oude kaarten:
De kinderen bestuderen oude kaarten en vergelijken deze met het hedendaagse landschap en de plaatsen uit het boek. Zo gaan ze net als de personages spelenderwijs en met allerlei tips op zoek naar de Dubbelschat van Boudelo.
2) Geocaching:
De schattentocht zal ook met geocaching worden gemaakt. Geocachen is een schatzoektocht op basis van GPS coördinaten. Via deze coördinaten en je GPS (of smartphone) kan je aan de slag gaan met geocachen.
3) Met een tablet of smartphone lopen de kinderen omheen het abdijdomein en zien ze de abdij in 3D alsof de gebouwen er nog allemaal staan. Zeer indrukwekkend om dit zo werkelijk te zien alsof je er zelf bij bent. Dit kan gecombineerd worden met de schattentocht of met een gegidste wandeling op maat.
4) Via de Erfgoedapp kunnen filmpjes op het terrein worden opgeroepen die ook de info borden rond het terrein volgen.