augustus 05, 2020

Hoe wielertruien voor beroering kunnen zorgen...

 

In Klein-Sinaai heerst enige euforie maar ook bezorgdheid. De zogenaamde fietsersgrot kende de laatste jaren uitbreiding in de nabije kerk. De wielertruien en spullen die in de loop der jaren verzameld werden, mogen nu worden tentoongesteld in de zijbeuken van de kerk. De vicaris van het bisdom gaf hiervoor de toestemming. Pastoor Luc Mertens van Stekene volgt in deze beslissing. De doopsels, communie, begrafenissen en alle misvieringen die hij op eigen initiatief stopzette, zonder overleg met de mensen, zullen dus mogelijk terug kunnen plaatsvinden. Voorwaarde is echter dat de zijbeuken worden afgescheiden door panelen, waardoor het tentoongestelde gedeelte wordt afgezonderd van het kerkgedeelte. Eind dit jaar starten de werken.

Daarvoor zal het comité Parochiefeesten toch nog de handen uit de mouwen mogen steken. Dagjestoeristen zullen dit initiatief pas apprecieren wanneer het materiaal ook met zorg, respect en overzicht wordt uitgestald.

Nu er officieel ook plaats komt voor cultuur aan de zijkant en religie in het midden, lanceerde de gemeente Stekene, heemkring d'Euzie en het Genootschap van Boudelo het idee om op termijn een plaatsje te voorzien met toeristische informatie en de geschiedenis van Klein-Sinaai. Er zijn zelfs 3 tentoonstellingskasten voorzien. Maar pastoor Luc Mertens, de kerkraad en comité parochiefeesten houden de boot af. Een museum dat meerdere onderwerpen behandelt trekt meer diverse toeristen aan. Wie iets over Boudelo wil weten, moest nu nog altijd naar het Stedelijk Museum in Sint-Niklaas. In de uitdovende kerk is er dus nu museumruimte beschikbaar en ook genoeg items om uit te stallen.

Belangrijke mijlpalen uit de geschiedenis van Klein-Sinaai zoals de prehistorie, Romeinse tijd, abdij van Boudelo en Franse revolutie verdienen eveneens een plaatsje in de kerk. Daar is zeker nood aan...

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.