Beeweg OLV van Zeven Weeën

 

Beeweg O.L.Vrouw van 7-weeen: deze beeweg dateert van 1872, na de afwerking van de grote kapel in de Pannenhuisstraat. De beeweg telt zeven kapellen en vertrekt bij de kerk. (Bron: Luc Dullaert)

 

 

 

 

Langs de straten van de oude dorpskern loopt een beeweg, ontstaan tussen 1870 en 1880, met zeven in steen opgetrokken kapellen.
Dit is de beeweg van Onze Lieve Vrouw van Zeven Weeën. Deze beeweg getuigt van een heropleving van de verering van Onze Lieve Vrouw in de tweede helft van de 19de eeuw, naar het voorbeeld van de devotie OLV door de abten van Boudelo, rond de Boudelokapel. Jaarlijks op Goede Vrijdag en gedurende de week die aan OLH Hemelvaart voorafgaat, wordt er een rondgang gemaakt.

 

 

 Een der zeven kapellen kan men aantreffen voor de kerk. Het is de eerste 'statie' van de beeweg: 'Voorspelling van Zacharias'.

  

  

  

  

  

  

 

 

 Heilige Barbarrakapel : deze kapel dateert uit de 19de eeuw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beeweg

 

Statiekapel Abelendreef 13 is de vierde beewegkapel omgeven door lindebomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beeweg

 

 

  

 

 

 

Een andere kapel is die van het klooster, geprangd tussen het nieuwe en het oude gedeelte van het kloostergebouw. Ze werd toegewijd aan St Nicolas Van Tolentijn. Vroeger heeft ze ook nog deel uitgemaakt van de beeweg.

 

 

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.