Een groep archeologen en studenten archeologie van de Universiteit Gent voeren momenteel opgravingen uit op de oude site van de abdij van Boudelo. Nu al is het zeker dat het gaat om nieuwe vondsten.
Onder leiding van Prof. Dr. Wim De Clercq leggen ze de grondvesten van een oud 14de eeuws gebouw bloot. Door toepassing van de modernste technieken met GPS-metingen via satelliet en bodemonderzoek met electromagnetische inductiesensoren worden nu sporen tot 3 meter onder de grond gevonden. Het gevonden gebouw staat op geen enkele kaart of archief vermeld en de herkomst of functie ervan is nog onbekend. De oudste kaart van Boudelo is van 1576 en dit gebouw dateert van de jaren 1300-1400.
Mogelijk was het op het ogenblik van de oudste kaart dus al afgebroken. De gehele abdij werd in 1578 vernietigd
Wim De Clercq: "Hier moet vroeger veel meer geweest zijn dan enkel de abdij, want die staat een stukje verderop. We troffen hier de bodem van een groot prehistorisch fossiel meer aan, dat werd opgehoogd met een dunne laag gewone grond om er gebouwen op te kunnen zetten. Het meer kwam tot stand doordat het water van de Durme een weg zocht en niet over de stuifzandrug Maldegem - Antwerpen kon. Na duizenden jaren ontstond er een veengebied en dit veen werd een meter uitgestekt en door de Gentenaars gebruikt als brandstof. Vandaar dat het veld veel dieper ligt dan de huizen in de buurt. In de opgravingssluif ziet men een omwallingsgracht en in het midden de omtrek van het verhoogde gebouw We pompen liters water rond de sluif weg en het stroomt weg met een erg groot debiet."
De archeologen vonden ook balken die nog helemaal intact waren, omdat het hout honderden jaren in de vochtige grond heeft gezeten, beschermd van bacterien en zuurstof.
Vorig jaar in augustus werd ook al gegraven aan de andere kant, naast de Boudelohoeve. Toen werden zaden en stalen grond meegenomen om te onderzoeken welke gewassen hier toen groeiden in de 12de-14de eeuw. Zo komt men veel te weten over veranderingen in het klimaat.
De komende dagen wordt nog dieper in de sluif gegraven naar sporen uit een onbekend verleden. (Tony De Wilde)
Boven huidige kaart met onderaan Brugse Heirweg en midden links de Lesten Stuyver. Rechts de Stekense Vaart en in het geel de plaats van opgravingen. De Boudelo abdij zelf bevond zich op het open veld links onder de gele stip.
Hieronder schets van Pastoor Vincke waarop je duidelijk de Boudelo abdij kan zien. Het kruispunt onderaan in het midden tussen Koebrugstraat en Brugse Heirweg bestaat nog steeds en werd recent heraangelegd.
Hieronder schets vanuit ander perspectief. Het open veld bovenaan was de plaats waar de abdij stond. De huizen bovenaan staan op de plaats waar de kerk stond.