Geboortehuis Anton Van Wilderode wordt verkocht

Het geboortehuis van priester-dichter Anton Van Wilderode wordt verkocht. De provincie Oost-Vlaanderen wil de opbrengst investeren in het woonhuis van de overleden dichter, gelegen naast het geboortehuis.
Cyriel Coupé schreef onder het pseudoniem Anton van Wilderode. Hij publiceerde zijn debuut Herfstlied in 1939 en schreef tot aan zijn dood in 1998. Zijn werk wordt vaak gebruikt in de Vlaamse beweging, Wilderode schreef ook teksten voor IJzerbedevaarten.
Zijn geboortehuis, gelegen op een perceel van 1.900 vierkante meter aan de Dorpvaart 72 in Moerbeke-Waas, wordt nu voor minimaal 300.000 euro verkocht.

"De woning werd in het verleden zwaar verbouwd en is qua bestemming niet geschikt als museum", motiveert gedeputeerde Jozef Dauwe (CD&V). "Ook het historische en culturele belang ervan is verwaarloosbaar. Aangezien de provincie er geen plannen mee heeft, en ook het gemeentebestuur er niets mee wil doen, gaan we het pand openbaar verkopen."

Het woonhuis van Cyriel Coupé, langs de Dorpvaart 70, is ook in handen van de provincie. De inboedel is echter eigendom van de erfgenamen. Die inboedel omvat onder meer het archiefmateriaal en de collectie van de dichter.

Concrete plannen zijn er nog niet, maar de provincie wil met de opbrengst van de verkoop van het geboortehuis het woonhuis ontsluiten voor het publiek.

Op vijf onthoudingen van de Vlaams Belangfractie na werd het voorstel door de rest van de raadsleden goedgekeurd. (belga/mvdb)
© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.