Grot OLV van de Fietsers

Een van de unieke zaken in Klein-Sinaai is de fietsersgrot. Daarmee is het een centrum van fietszegening. Wij zijn de enige gemeente in België die dergelijke grot bezit. Het merkwaardige aan die grot is wel dat er naast de beeltenisgrot ook een kast, een soort uitstalraam, is waarin koerstruien van bekende renners hangen.

 

 

 

De grot van Klein-Sinaai is een Vlaamse tak van het Franse Notre-Dame des cyclistes in La Bastide d’Armagnac in de Landes  en welbekend bij alle wielerliefhebbers. Eigenlijk is het de kleine kapel van Géou, een overblijfsel uit de 12de eeuw. Bisschop Dax, op vraag van de paus, wijdde in 1959, op tweede Pinksterdag, het kerkje in als ‘Notre-Dame des Cyclistes’. Het werd stilaan het heiligdom van alle fietsers. Al vier keer passeerde de Tour er (1984,1989, 1995 en in 2000) In 1989 vertrok er zelfs een rit.

Filip Apers wist te vertellen: “Geen wielergrootheid of hij liet er zijn stempel na. Van de legendarische renners tot de plaatselijke jongeren, allen schonken ze hun trofeeën aan dit kerkje: Bartali, Coppi, geen naam uit het rijke wielerleven of ze hebben er hun fiets, een roze, een gele of nationale trui geschonken. In het grote portaal staan tientallen fietsen, aan de zijmuren hangen trofeeën en truien naast elkaar.
Wie het kerkje binnen stapt wordt overstelpt door de herinnering aan renners die nog steeds tot de verbeelding spreken; de minzame Poulidor, vijf-voudig tourwinnaar Anquetil, Robic, ...
Wie er op bezoek komt zegt gewoonlijk: ‘Kijk, hier Moser, ha hier de gele trui van Eddy Merckx! ”Het is hier dat Ocana werd ten grave gedragen door André Darrigade, Jacques Favreau, Jean Stablinski, Roland Berland, Bernard Thévenet en Eddy Merckx.”
De grot van Klein-Sinaai, die aansluit bij de Notre Dame des Cyclistes, werd ingehuldigd in december 1996 in het bijzijn van Tom Steels die zijn trui schonk waarmee hij Omloop Het Volk won in ‘96 en Theo Verschueren schonk zijn trui van Europees Kampioen zware motoren.

Elk jaar bij het begin van het wielerseizoen vindt een fietsenwijding plaats aan de grot. Maar ook gans het jaar door kan dat gebeuren. In 2007 vonden zo een duizendtal wijdingen plaats.
Filip Apers: “Wij hopen dat de fietswijding blijft uitgroeien tot een jaarlijks weerkerende traditie voor alle wielerliefhebbers.

Men kan een afspraak maken voor een fietswijding op een andere datum bij Jacques Van Daele, Pannenhuisstraat 53, 9190 Stekene (tel:09/346.98.54) of via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Maar nu wordt iedereen uitgenodigd voor de hulde op zondag 18 november om 15u.

Het kerkje van Notre -Dame des Cyclistes in het Franse La Bastide d’Armagnac.
Tekst en foto’s: Flor Van de Velde.

 

 

 

 

 

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.