augustus 05, 2020

Project rennerskerk als toeristische troef.

Project rennerskerk van Klein-Sinaai kan uitgroeien tot toeristische troef voor Stekene

Een rennerskerk naar het voorbeeld van de bekende Chapelle Notre Dame des Cyclistes in Zuid-Frankrijk. Dat hebben Jacques Van Daele en zijn ploeg in gedachten voor Klein-Sinaai. Een eerste vleugel van de kerk is al ingepalmd met rennerstruien. (Gazet Van Antwerpen: 01/06/2012)

 

 


 

"Waar we nog op azen? Een truitje van Merckx"

 

 

 

 

Binnenkort zeggen wielerliefhebbers niet meer de Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen-kerk, maar de Onze-Lieve-Vrouw van de fietserskerk.

Na de wielergrot krijgt Klein-Sinaai ook een rennerskerk. De contacten met Labastide d'Armagnac, waar de bekende rennerskapel staat, zijn gelegd.

Op 7 juli vertrekken tien fietsers uit Stekene naar Zuid-Frankrijk.

André Syvertsen heeft de route uitgestippeld voor de groep. Hij heeft zelf nog gekoerst en weet als geen ander hoe de inspanningen en de kilometers te doseren. "135 kilometer per dag, acht dagen lang, dat is te doen. " In het gezelschap zit ook schepen Réno Martens (CD&V).

Sacrale koerssfeer
Diaken Jacques Van Daele volgt in de auto. "Op de Franse nationale feestdag komen we daar aan. Die dag ontmoeten we ter plaatse ook de Stekense burgemeester Stany De Rechter", zegt Van Daele, die in Klein-Sinaai ook de fietsenwijding doet. "Er hangt in de chapelle een sacrale koerssfeer met al die truien.

Renners zijn heel gelovige mensen.
Je ziet winnaars vaak naar de hemel wijzen indien ze voordien iets ergs hebben meegemaakt. Het is ook daar dat de uitvaart van Luis Ocaña plaatsvond."

De gemeentebesturen zijn bereid om samen te werken. "Een verbroedering staat in de steigers. Ons project is niet commercieel, het kan de harten van de mensen raken. Wederzijdse bezoeken en uitwisseling van truitjes zijn de eerste mogelijkheden die zich aandienen", weet Van Daele.

Een geslaagd huwelijk
Minister Geert Bourgeois (N-VA) opende onlangs de discussie over de bestemming van de kerken. "Weet je dat er hier maar twee pastoors meer zijn voor acht parochies? Hier in Klein-Sinaai is er alleen nog op zaterdagavond een misviering."

De andere bestemming ligt voor de hand. Klein-Sinaai en de wielersport, het is een geslaagd huwelijk van meer dan tien jaar oud. "Het was pastoor Raf David die de geest heeft overgebracht. De grot van Pamele bracht hij met zijn ploeg steen voor steen over naar Klein-Sinaai. In 2003 zijn we hier begonnen met de fietswijdingen. David legde tijdens een fietsbedevaart de contacten met pastoor Joseph Massie in Labastide. " Achter de wielerkerk zit een christelijke filosofie: de wielertoerist wordt uitgenodigd om aan een betere wereld te werken. "We horen soms spreken over wielerterroristen, voor wie iedereen uit de weg moet. Maar met een goedendag werk je al aan een aangenamere maatschappij. Te vergelijken met de spirit van wie op bedevaart gaat", zegt Van Daele.

"We hebben een beeld van Onze- Lieve-Vrouwbesteld bij kunstenares Dédée Van Vlasselaer. Het is een werk in keramiek, dat een prominente plaats moet krijgen, met in de sokkel een verwijzing naar fietsers."

De wielerkerk kan een toeristische troef worden voor Stekene. Burgemeester De Rechter zet zijn schouders onder het initiatief. "Het is een van de mooiste initiatieven van de laatste jaren met een toekomst. Het kan wellicht worden ingepast in het toeristisch aanbod van de gemeentelijke dagarrangementen met gids."

Met de kerkfabriek is overeengekomen om één vleugel van de kerk in te palmen met wielermemorabilia, zoals koerstruien, krantenknipsels en medailles. Die wordt nu ingericht.

Later komt ook de tweede vleugel in het teken van de wielersport te staan.

Lokale renners als Jarno Van Guyse, Sander Cordeel en Kamiel Baert krijgen hun plaats. Ook voor de gewone wielertoerist is er plek in de opstelling.

"Onlangs vonden we aan de grot een trui met een anoniem briefje erbij van een fietser uit Wolvertem.

Dat is even welkom als truitjes van kampioenen", zegt Van Daele.

 

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.