Mensen met een verhaal

We plaatsen geregeld mensen met een verhaal of dorpsfiguren uit Klein-Sinaai in de kijker.
Personen die binnen ons dorp bekend zijn. Ze hebben bekendheid te danken aan het kleurrijke gedrag, verschijning of het verhaal dat ze te vertellen hebben.
Ze zijn door haast iedereen binnen het dorp bekend. Sommige van hen zijn op een nostalgische locatie terug te vinden.

Op 14 maart 2013 is Alfons De Belie op 87-jarige leeftijd overleden. Hij werd geboren in 1926. De Belie stond in de naoorlogse tijd mee aan de wieg van de Oost-Vlaamse archeologie.  Zo was hij, samen met prof. dr. S.J. De Laet, één van de stichters van het Verbond voor Oudheidkundig Bodemonderzoek in Oost-Vlaanderen (VOBOV). De Belie was ook jarenlang voorzitter van deze vereniging die professionele en amateurarcheologen bij elkaar trachtte te brengen. Zijn levenswerk was het archeologisch onderzoek van de middeleeuwse Baudelo-abdij in Klein-Sinaai. In december 2010 hadden we nog een interview met hem over zijn leven en werk. Omdat zijn gezondheid die morgen niet optimaal was, stelden we het interview uit tot een andere dag. Uitstel werd afstel...

Onze reportages over boeiende mensen halen vaak de nationale media. Op 28/06/2011 stond Chantie Abbeloos in weekblad 'Dag Allemaal'. Ze haalden hun inspiratie tot de reportage op onze website. Ook Man Bijt Hond, opvolger Iedereen Beroemd en Radio 2 kwamen al langs. Het opzet om met boeiende verhalen een heel uitgebreid publiek aan te spreken is dus geslaagd.

 

 

 

 

 

 

Reportage Radio 2 (12/08/2013) Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Reportage van studente en dorpsgenote Emma De Vleeschauwer

Het was al sinds vorig jaar dat we ernaar uitkeken om eens op pad te gaan met de jagers die in het jachtseizoen vaak te
zien en vooral te horen zijn. Vele mensen hebben tijdens de feestdagen intens genoten van een stukje wild... Maar hoe
komt die fazant, haas of ree nu eigenlijk precies aan zijn einde?
We waren met eigen ogen getuige van het mooie spektakel tussen de drijvers, de jagers, de honden en het wild.
En zagen dat geen enkel dier onnodig moest lijden.

 

In november vorig jaar werd op initiatief van cultuurvereniging Den Lesten Stuyver de eerste Stekense Dorpskunstenaar verkozen. Fons De Meersman uit de Abelendreef werd de winnaar uit 3 finalisten. Omdat de gedichten van Fons lofdichten waren over de Stekense natuur en het Stekense leven en bovendien impressies zijn die rust geven, ging de overwinning naar hem. Halverwege zijn ‘ambtstermijn’ nodigden we Fons uit voor een gesprek.

 

 

 

 

Leo Maes uit de Kasteelstraat werkte enkele weken geleden zijn eigen museum af. Hij maakte het in de vroegere zijschuur. "Vroeger waren dit hier 2 woningen waar Mie Poele in woonde. Er was ook een zoldertje, keldertje en bakkersoven in en die heb ik mooi bewaard."

 

 

 

 

 

Op zondag 6 mei 2012 vierden Edmond De Witte (89) en Alma Creve (88) hun diamanten jubileum. De familie en vrienden kwamen samen voor een gezellig feest en receptie.
Edmond werkte jarenlang in de melkerij aan de Spelonckvaart in Moerbeke. Alma zorgde voor de 6 kinderen.
Daaruit volgden 13 kleinkinderen en nog eens 6 achterkleinkinderen.
Eerste schepen Nicole Van Duyse en burgemeester Stany De Rechter kwamen naar de receptie en zetten het jubelpaar in de bloemetjes.
Het Feestcomite Klein-Sinaai zorgde voor een mooie rondboog en versiering aan het huis.

Iedereen in Klein-Sinaai en omgeving kent Raf David. Hij was pastoor van 92 tot 99. In die paar jaren, zorgde hij voor een gezellige en gemoedelijke sfeer in Klein-Sinaai. Met feesten, recepties en breughelmaaltijden zoals weleer.

We ontmoeten Raf David aan de balie van Psychiatrisch Centrum Sint-Hiëronymus in Sint-Niklaas, waar hij nog altijd als aalmoezenier dienst doet. We vragen hem honderduit over zijn jeugdjaren en het verloop van zijn carriere. Kortom: de biografie van een dorpsfiguur.

In onze speurtocht naar opmerkelijke dorpsfiguren uit Klein-Sinaai, beginnen we bij een wel heel straffe man: Mauritz Abbeloos wordt op 10 maart 75 jaar en is oorspronkelijk afkomstig van Oudegem waar hij bekend frituuruitbater was. 25 jaar geleden werd hij nog Prins carnaval in Oudegem. Hij woont nu al bijna 40 jaar in Klein-Sinaai. Hij is overal een graag geziene persoon en de mensen noemen hem al jarenlang Chantie. Chantie ontvangt ons op een regenachtige zaterdagnamiddag in februari.

 

 

 

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.