De Spaanse Linie

Oorlogsgeschiedenis 'De Linie' en 'De Wal':

De linie werd aangelegd tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In deze periode doorsneed de grenslijn tussen Staats- en Spaans-Vlaanderen het gebied dat we tegenwoordig kennen als Zeeuws-Vlaanderen van oost naar west. Langs deze grenslijn lagen aan beide zijden talrijke versterkingen, forten, waarvan sommige nog steeds in het landschap aanwezig zijn. In de loop van de tijd keerden de krijgskansen verschillende malen en daarmee wijzigden ook de grenzen. In het kader van de verdediging werd een aantal polders onder water gezet. Naderhand werden deze gebieden opnieuw drooggelegd.

 

 

 

 

 

De Bedmarlinie ook gekend als ‘De Linie’, is een verdedigingslinie die werd gebouwd in 1701-1702 tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701-1714) in opdracht van de markies van Bedmar, opperbevelhebber van de Spaanse troepen in de Nederlanden. Het traject van de Bedmarlinie in het Waasland liep vanaf de Moervaart, via de Zuidlede naar de Stekense vaart tot aan het fort Sint-Jan (‘De Wal’). Vervolgens ging de linie door het Stropersbos (restant van het Koningsforeest) via de Klingendijk richting het fort Bedmar aan de huidige Nederlands-Belgische grens.

De restanten van de linie in Stekene, een wal getand met driehoekige uitsteeksels of redans, zijn vrij goed bewaard.

 

 

 

 

 

'De Linie' (Liniegracht) werd in 1701 aangelegd om de Spaanse Nederlanden te verdedigen tegen de Republiek Nederlanden. Er was een groot verbond tussen de Hollanders, de Engelsen, de Oostenrijkers en Duitse vorsten. Daartegenover stonden de Spanjaarden en dus ook de Spaanse Nederlanden en Frankrijk. In 1703 op 26 juni kwam Generaal Spar met 16 regimenten naar Stekene en een dag later leverde men slag tegen 4000 boeren. De meeste Fransen waren toen al vertrokken en de boeren moesten wijken en 'De Linie' werd doorbroken. Alle gevangen boeren werden zonder meer vermoord waarna Stekene en omgeving werden geplunderd.
'De Wal' (= het vroegere Fort Sint-Jan) was één der grootste versterkingen van 'De Linie'.

 

 

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.