Schuur van landbouwer Paul Martens gaat in vlammen op

De brandweer van Stekene rukte woensdag morgen om 5.30 u uit naar een loods in de landelijke Achterstraat. Een grote opslagplaats die zich op een twintigtal meter van de woning van de gepensioneerde landbouwer Paul Martens (72) bevond, stond in lichterlaaie.

 

 

 Een buur merkte de brand op toen de vlammen al door het dak sloegen.

"Ik wist eerst niet wat er gebeurde", getuigt Martens. "Ik hoorde enkele luide knallen op mijn erf en ik ging buiten een kijkje nemen. Toen ik goed en wel besefte wat er aan de hand was, reed de brandweer al op mijn domein. Ik kon nog net op tijd mijn hond bevrijden, die in een hok zat dat grenst aan het brandende gebouw."

De hulpdiensten hadden het vuur snel onder controle, maar konden niet voorkomen dat de loods helemaal werd verwoest. Ook binnenin was de ravage enorm. "In de schuur bewaarde ik al het materiaal dat ik vroeger gebruikte toen ik nog landbouwer was", vertelt de man. "De tractor waarmee ik zevenentwintig jaar lang naar mijn akkers reed, ploegen en tientallen andere spullen, alles ben ik nu kwijt. Het gebeurde nog maar af en toe dat ik de tractor van stal haalde, vooral voor het plezier en voor de herinneringen aan vroeger. De emotionele waarde van al dat materiaal was voor mij heel groot. Ook mijn auto stond in de loods. De wagen had nog maar zestigduizend kilometer op de teller en brandde helemaal uit."

De totale schade loopt in de tienduizenden euro's. Voor de landbouwer op rust is de brand een bittere pil. "Wat kan je tegen zoiets beginnen", vraagt hij zich af. "Tegen het vuur was niemand opgewassen. Ik ben blij dat we ons huis nog hebben."

 

 

 

Voor Martens is het een raadsel hoe de brand is kunnen ontstaan. "In de loods stond er geen brandbaar materiaal", legt hij uit. "Stro werd er al lang niet meer in bewaard. Met de wagens die in de schuur stonden, was er de laatste tijd ook helemaal niet gereden." De brandweer vermoedt dat het vuur werd veroorzaakt door een kortsluiting in een tractor of auto. Bert Foubert

 

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.