Wie heeft nog foto's van de Tour 2001?

9 juli 2001 zegt u allicht niet veel, maar als we zeggen dat dit de dag was waarop de Tour de France 10 jaar geleden doorheen Klein-Sinaai reed, dan gaat allicht een belletje rinkelen.

De caravaan kwam toen van Callais en reed via Wachtebeke, Moerbeke doorheen Klein-Sinaai en dan naar Stekene, Sint-Gillis, Vrasene en Beveren naar Antwerpen Linkeroever. Daar won onze landgenoot Marc Wouters. Hij mocht de dag nadien in het geel starten.

Aangezien ons dorp toen ook op z'n kop stond en er zelfs een tussenspurt was aan Bosdorp, zullen heel wat mensen foto's genomen hebben. Laat het ons gerust weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Wij geven u alvast de voornaamste momenten van die dag nog eens mee...

De tweede rit in de Ronde van Frankrijk 2001 brengt de renners van Calais naar de Antwerpse linkeroever. Het is zes jaar geleden dat de Tour België het laatst aandeed. De sinjoren hebben kosten noch moeite gespaard om van de halte in hun stad een groots spektakel te maken; de ritwinnaar van vandaag ontvangt van de Hoge Raad voor de Diamant zelfs een diamant ter waarde van 1 miljoen frank.

0 km: Alle 188 renners zijn om 12u18 in Calais vertrokken voor de tweede etappe van de Ronde van Frankrijk. Fabien De Waele is totnogtoe de enige die de Tour heeft verlaten.

41 km: In de eerste tussensprint gaan de punten en bonificatieseconden naar Jaan Kirsipuu (6 sec. en 6 punten), Bradley O'Grady (4) en Jan Svorada (2). Kirsipuu nadert hiermee tot op 1 seconde van leider Christophe Moreau.

47 km: 13 renners ontsnappen uit het peloton: Vinokourov, Gonzalez Galdeano, Baldato, Loda, Lotz, Bettini, Hushovd, Morin, Bèrges, Durand, Museeuw, Capelle en Gouvenou. Zij kunnen al snel een voorsprong van 0:28 opbouwen. Kort na deze ontsnapping valt de rest van het peloton uiteen in twee groepen. In de derde groep zitten ongeveer 50 renners.

55 km: Gele truidrager Moreau zit in de eerste groep van het peloton, die op 0:12 van de kopgroep zit. Het tweede deel van het peloton heeft een achterstand van 0:25 op de rest.

60 km: Om 13u50 rijden de eerste renners België binnen. De kopgroep waarin onder meer Johan Museeuw zich bevindt heeft nog steeds een voorsprong van 0:12. Nico Mattan stopte even in Gijverinkhove om zijn supporters te groeten. De Spanjaard Iker Florès (Euskatel-Euskadi) heeft België niet gehaald, hij gaf even voor de grens op. Er zijn nog 187 renners in koers.

70 km: De kopgroep weet de voorsprong van 0:12 op het eerste deel van het peloton vast te houden. De tweede groep van het peloton heeft een extra achterstand van 0:28.

76 km: Het peloton heeft de vluchters ingehaald, en ook het tweede deel van het peloton heeft terug aansluiting gevonden. Alle renners zijn nu dus weer samen.

84 km: Een gegroepeerd peloton rijdt door Diksmuide.

96 km: Een groep van negen renners weet zich los te maken van het peloton. In deze groep bevinden zich twee Belgen, Ludo Dierckxsens en Stive Vermaut. De andere renners zijn: Tossato, Rodriguez, De Groot, G. Auger, Agnolutto, Seigneur en Garcia Acosta.

98 km: Bij de bevoorrading in Ichtegem heeft de kopgroep een voorsprong van 1:30 op twee achtervolgers Franck Renier en Frédéric Bessy. De voorsprong op het peloton bedraagt 2:05.

110 km: In het peloton geven de Mapei-Quick Step-ploeg en La Française des Jeux het tempo aan. Zij rijden voor de sprinters Tom Steels en Jimmy Casper.

112 km: In Ruddervoorde heeft de kopgroep een voorsprong van 2:35.

133 km: In de tussensprint in Knesselare zijn de bonificatieseconden en de punten voor Matteo Tosatto (6), Bram De Groot (4) en Ludo Dierckxsens (2). Mapei en La Française des Jeux verkleinen de voorsprong tot 1:20.

136 km: Eddy Seigneur rijdt lek en moet de kopgroep laten gaan. De acht overgebleven leiders hebben nog ongeveer 0:50 voorsprong op het peloton.

145 km: Hoe hard Ludo Dierckxsens ook zijn best doet, de volledige kopgroep wordt ter hoogte van Eeklo terug opgenomen in het peloton.

153 km: Paul Van Hyfte gaat er in Eeklo vandoor en neemt al snel een 1:10 op het peloton.

160 km: Van Hyfte rijdt triomfantelijk zijn dorp Ertvelde binnen. Met de armen in de lucht geniet Van Hyfte van de zonet bijeengereden minuut, en neemt rustig de tijd om de inwoners uit zijn dorp te groeten.

164 km: Van Hyfte wordt bijgehaald door drie renners die uit het peloton ontsnapt zijn: Servais Knaven, Matteo Frutti en Jens Voigt. Van Hyfte, die even daarvoor nog bijna stilstond en in de massa naar zijn familie zocht, schiet wakker en slaagt erin in het wiel van de drie te blijven.

170 km: De voorsprong van de vier vluchters bedraagt 0:37.

172 km: Jaan Kirsipuu laat zijn ploegmaats van AG2R werken.

184 km: De tussensprint in Klein-Sinaai wordt gewonnen door Frutti (6), die Voigt (4) en Knaven (2) voorafgaat. De voorsprong van de kopgroep bedraagt 0:50.

190 km: Marc Wauters en Erik Dekker ontsnappen, maar krijgen al snel gezelschap van Verbrugghe, Pretot, O'Grady, Hunter, Julich, Milesi, Bramati, Morin, Verstrepen en Basso.

195 km: De kopgroep van vier renners heeft nog 0:55 op de twaalf achtervolgers, die echter razendsnel dichterbij komen.

198 km: Zware valpartij waarbij Laurent Roux het zwaarste slachtoffer is. Ook Unai Extebarria ging tegen de vlakte. Steels werd even opgehouden maar kan verder.

202 km: De kopgroep wordt ingehaald door de achtervolgers. Met zestien stomen ze op de finish af. O'Grady heeft in het klassement slechts 0:11 achterstand op leider Moreau, en heeft dus uitzicht op de gele trui.

205 km: De kopgroep met vier Belgen heeft een voorsprong van 0:43. Steels en Zabel doen hun ploegmaats werken.

210 km: De voorsprong bedraagt nog 0:40.

219 km: Marc Wauters is de eerste die in de aanval gaat. Arno Prétot springt onmiddellijk in zijn wiel. Na Prétot even voorop te laten, kan Wauters over de Fransman wippen. Wauters pak niet alleen de rit, maar ook de gele trui. Zes jaar na Bryneel zal er dus dinsdag een Belg met de gele trui door eigen land rijden.

De tweede plaats in deze rit is voor Arno Prétot, derde is Robert Hunter.

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.