Reno Martens stapt 35ste keer dodentocht

De Stekense Schepen van sport Réno Martens (59) neemt voor de 35ste keer deel aan de Dodentocht in Bornem. Net voor zijn vertrek richting de Vlaams-Brabantse wandelgemeente, spraken we nog even met hem.

 

Met 35 deelnames moet u jong begonnen zijn? "Inderdaad, mijn eerste deelname in 1975 was ik 23 jaar. Twee tochten deed ik niet mee, maar als ik aan de start kwam, haalde ik telkens ook de aankomst zonder problemen. En met wandelclub De Smokkelaars werd ik een beter en meer geoefend wandelaar."

Hoe hebt u zich de laatste weken voorbereid? "Speciaal voor vandaag heb ik nieuwe stapschoenen gekocht. Ze zijn nog splinternieuw, maar toch al goed ingestapt: 3 keer 35 km. Als je na 10 voelt dat de schoenen te veel knellen of niet goed ziten, zal het na 100 km inlopen nog niet beter gaan. Met goede schoenen voel je dat direct."

 

Het is nu 19u en u bent nog in Klein-Sinaai, terwijl andere deelnemers al lang ter plekke zijn? U lijkt wel erg ontspannen...  "Ik ben een late vertrekker en maak me niet nerveus om een parkingplaatsje dicht bij de start. Dat komt omdat ik na al die jaren bevriend ben geworden met mensen uit Bornem op wiens oprit ik mag staan. Dus geen paniek. Ik haal de start wel om 21u. (lacht)

Is dit wisselvallige weer een spelbreker? "Helemaal niet. De regen zorgt voor extra zuurstof in de lucht en het is helemaal niet koud. Als de temperatuur tussen 15 en 20 graden blijft, is het ideaal. Met een klein parapluutje bescherm ik mezelf tegen de regen zodat ik niet veel afkoel tijdens een stortbui. Maar het belooft lange tijd droog te blijven volgens de organisatie."

 

Hoelang stapt u er eigenlijk op de 100km? "Dit jaar wil ik om half één 's middags binnen zijn. Ik kan dit bijna tot op de minuut op voorhand voelen aan de hand van de voorbereiding en de ervaring uit vorige jaren."

 

Eet u op voorhand bepaalde koolhydraten zoals renners dat doen? "Niet bepaald. Ik zorg dat ik iets binnen heb, maar onderweg krijgen we ook voedsel en drank en zo heb je nooit een appelflauwte."

Stapt u in gezelschap van anderen? "Ieder stapt zijn eigen tempo en af en toe ga je eens samen met een aantal wandelaars, maar omdat het eigen tempo belangrijk is, verlies je elkaar weer automatisch uit het oog."

 

Reno Martens, veel succes in Bornem en behouden thuiskomst in Klein-Sinaai.

"Dank u wel." (tdw)

 

Uiteindelijk haalde Reno Martens de aankomst om 13u01 en stapte hij dus exact 16u over de 100km Dodentocht aan een gemiddelde van 6.2km/u

 

 

 

 

 

 

 

 

U kan Reno Martens en andere stappers volgen op http://www.nieuwsblad.be/extra/dodentocht#dodentracker

 
© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.