februari 22, 2020

Pelgrimstocht La Bastide d'Armagnac


Zaterdag 14 juli werd een delegatie uit Stekene ontvangen door het gemeentebestuur van La Bastide d'Armagnac met burgemeester Alain Gaube en enkele schepenen. De laatste kilometers reden ook burgemeester Stany De Rechter en schepen Ingeborg Temmerrman mee om zo samen op de middag toe te komen op de Place Royal. Daar vond dan de verzustering plaats tussen beide gemeentes.

Er werden toespraken gehouden om de sportieve en culturele wisselwerking tot stand te brengen. De delegatie uit Frankrijk beloofde om volgend jaar aanwezig te zijn op de jaarlijkse barbecue begin maart waarop de nieuwe wielertruien worden voorgesteld. Zondagmorgen 15/07 trok de groep terug huiswaarts. Dit keer niet met de fiets, maar samen in het busje met een moe maar enthousiast gevoel.
We wensen hen allen van harte proficiat met de prestatie en de organisatie van dit gebeuren!

  

 

Donderdag 12 juli.
De rit van vandaag was nog lastiger dan verwacht voor de groep. Het weer was echter perfect en er was zelfs geen wind meer. De moeilijkheid zat hem in de afstand. Door een kleine misrekening in het begin, weken we wat af van het oorspronkelijke parcours, waardoor we uiteindelijk bijna 200 km hebben gereden ipv 180 km. Sommigen hebben zichzelf vandaag dus wel tegengekomen. Vanmorgen vertrokken we een uurtje vroeger dan anders; 8u30. Op die manier waren we zeker op tijd toe te komen. De rit glooide langs mooie steden en dorpjes. Het is hier de steek van de Perigord. De zoete witte wijn Montbazzillac wordt hier vervaardigd. Met een gemiddelde snelheid van 26km/u kwamen we aan in ons hotel en konden we op TV zelfs nog de aankomst van Rolland zien in de zwaarste Alpenrit van de Tour. Onze overnachtingsplaats 'HOSTELLERIE DU PERIGORD VERT' heeft zwembad en jacuzzi. Maar vooral het hele dorpje is prachtig en het genieten waard. Morgen trekken we van Brantome naar Marmande. 's Avonds komt ook burgemeester Stany De Rechter aan. Het einde is dus in zicht.

Toeristisch:
Omgeven door een lus in de rivier de Dronne op 27km ten noorden van Perigueux, ligt de kleine stad Brantôme. Met zijn 2000 inwoners genoemd als "het Venetië van de Perigord". De stad is trots op de Benedictijner abdij die dateert uit 769 of 786. Keizer Karel zou aan het toenmalige nieuwe klooster een schenking hebben gedaan van relikwieën van Sint Sicaire. Verwoest door de Vikingen een paar jaar later, en herbouwd aan het eind van de tiende eeuw. De stad en de abdij ontwikkelde daarna verder.

Zaterdag 14 juli:
Vandaag de laatste etappe. Eigenlijk meer een 'le cérémonie protocolaire'. De delegatie uit Stekene werd ontvangen door het gemeentebestuur van La Bastide d'Armagnac met burgemeester Alain Gaube en enkele schepenen. Om 11u45 werd de groep tegengereden door burgemeester Stany De Rechter en schepen Ingeborg Temmerrman om zo samen op de middag toe te komen op de Place Royal. Daar vond dan de verzustering plaats tussen beide gemeentes. Er werden toespraken gehouden om de sportieve en culturele wisselwerking tot stand te brengen. De delegatie uit Frankrijk beloofde om volgend jaar aanwezig te zijn op de jaarlijkse barbecue begin maart waarop de nieuwe wielertruien worden voorgesteld. Zondagmorgen 15/07 trok de groep terug huiswaarts. Dit keer niet met de fiets, maar samen in het busje met een moe maar enthousiast gevoel.
We wensen hen allen van harte proficiat met de prestatie en de organisatie van dit gebeuren! 

Toeristisch:
De Tour en L'Equipe gaan elke pinkstermaandag met meer dan 400 personen naar een verlaten oord in de Landes voor de mis van de wielrenners die gehouden werd in de kapel van La Bastide d'Armagnac. Er zijn katholieken, niet-gelovigen, kampioenen, zondagsfietsers, alleen maar mensen die gelukkig werden van fietsen.
Deze kapel uit de 11de eeuw was in een goede staat hersteld door Pater Jozeph Masié en was gewijd tot Sanctuaire Nationale du Cyclisme et du Cyclotourisme door Paus Johannes XXIII op 18/05/1959. Dit heiligdom is zeker magisch. Zo magisch dat, hoewel slechts open van 1 mei tot 15 oktober, niet minder dan 15000 personen er naartoe gaan om tot zichzelf te komen en om de 800 geschonken truien te bewonderen, net als eenzelfde aantal beeldjes van kampioenen van gisteren of vandaag.
Onder de donateurs bevinden zich "De 100 grootste koereurs van de Toer". Ontbreekt misschien alleen de gele trui van Robic, die zich in de basiliek Sainte-Anne-D'Auray bevindt. Alle anderen zijn hier en Hinault, Merckx, Anquetil, Longo, Coppi en Paulidor vormen een goed peleton, en zelfs een heilig peleton. Het licht van de verrrassende ramen verlicht een "Ik groet u Maria", geschreven in 40 talen.


Ja, het zijn artistieke ramen, die zijn gesigneerd door de voormalige kampioen Henri Englade. Zij stellen Ocana in het geel, het duel tussen Anquetil-Poulidor op de Puy-de-dôme en Bartali en Coppi die een bidon uitwisselen voor. Het is simpel, goed en mooi. De Tour is 4 keer langs de kapel gekomen, maar is er eigenlijk altijd aanwezig.

http://www.notredamedescyclistes.net/

Woensdag 11 juli

Vandaag prachtig weer met veel zon, goede temperaturen, maar nog steeds die vervelende tegenwind. Sommigen kregen het daardoor wat moeilijker. Gisteren nog lange tijd over de drukke nationale wegen; vandaag was het een topparcours met het jachtwoud van Chambord, lange rechte wegen door bossen en velden en prachtige idylissche dorpjes. Uiteraard nog steeds de prachtige Loirekastelen... De gemiddelde snelheid lag zo ronde de 27.5 km/u dus eigenlijk moeten we daarvoor toch aan 30/u blijven rijden. We kwamen reeds om 15u30 in het hotel toe.

We slapen in Auberge du Capucin Gourmand. Monique en Michel Pelegrin maken van ons verblijf een feest. Het hotel is een oude 'chai' of een bovengrondse kelder waar wijn wordt gemaakt. In de tuin staat zelfs een oude séquoia van 150 jaar oud.

Morgen staat de koninginne-etappe op het programma, met 180km voor de boeg. Wie moeilijker meekan zullen we uit de wind zetten. Het groepsgevoel is enorm. We gaan alvast iets vroeger vertrekken om niet te laat toe te komen in de volgende etappeplaats, Brantôme.

Toeristisch:
Tournon-Saint-Martin is een landelijk dorpje gelegeen op de grens van L'Indre en de Loirestreek. De rivier de Creuse doorkruist het dorp en daardoor kan er gevist en gekayakt worden. Er is ook een oude watermolen die vele toeristen aantrekt. Rondom veel bossen en groen met het Parc Naturel régional de la Brenne.

Vrijdag 13 juli
Vandaag een rit van 130km naar Marmande. Een vrij zware rit met veel beklimmingen. Ook door de grote stad Bergerac gereden. Daarna vele kilometers door veld en mooi wijnlandschap. Maar het is nog steeds ideaal fietsweer, maar de wind komt ons nog steeds vrolijk tegemoed. Hoewel we nog nooit van onze nieuwe etappeplaats Marmande gehoord hadden, is het toch een redelijk grote stad. Pierrick Fédrogo een Frans profrenner wordt 'de neus van Marmande' genoemd omdat hij hier geboren werd in 1978. In 2010 kwam hij nog als eerste boven in de 117de etappe van de Tour tussen Pau en de Tourmalet. 
We logeren in Hotel Le Lion d'Or. 

Zaterdag zal burgemeester Stany De Rechter de groep de laatste kilometers vergezellen. Reno Martens beloofd de kop te zullen trekken. Rond de middag komen de Stekenaars dan aan in Labastide d'Armagnac, waar ze zullen worden opgewacht door het plaatselijke gemeentebestuur met burgemeester Alain Gaube.

Naast burgemeester Stany De Rechter, komt ook schepen voor Toerisme Ingeborg Temmerman de Stekense delegatie vergezellen.

Dinsdag 10 juli
De rit van vandaag was heel de tijd met de wind op kop. Slecht weer was het niet om te fietsen. Niet te warm en niet te koud. Zwaar bewolkt en betrokken, maar niet te heet. Enkel die wind deed de lange rechte wegen soms zwaarder wegen. Op een gegeven moment moesten we de Loire oversteken. De brede rivier heeft echter op weinige plaatsen daar een brug, dus moesten we  wel 10 tot km blijven doorfietsen tot in Blois, vooraleer we de rivier konden oversteken. Dit had als enige voordeel dat we ook eens konden genieten van serieuse meewind. Dat we daardoor 160km ipv 135km moesten afleggen, nemen we er gewoon bij. Iedereen is nog fris en monter.

Toeristisch:
Vandaag overnachten we in Chateau Laloin. Een typisch kasteel uit de Loirestreek. Het is ingericht als hotel en feestzaal.

Suèvres is een klein stadje van 1400 inwoners tussen de oceaan en Blois. Het dorp heeft vele sporen van de Gallo-Romeinse tijd. De naam was toen Sdobrium. De inwoners zijn 'Sodobriens'.
Suèvres heeft een rijk erfgoed; twee kerken: St Chritopher met zijn gevel van de Merovingers en St Lubin, een Romaans ontwerp.
Suèvres bezat 18 watermolens waarvan op dit moment nog 15 zichtbaar. 1 examplaar is nog helemaal bewaard en is volledig hersteld.

Pagina 1 van 2

Tweets

Nieuw boek over de oorsprong Klein-Sinaai en de Boudelo-Abdij is een prachtexemplaar dat je zeker moet hebben! http://t.co/6fXO29YYHb
Prachtige ochtend langs de Stekense Vaart http://t.co/sj0sXLmRoC
Vandaag reeds de eerste inschrijving voor de halloweentocht ontvangen. Het Halloweenteam kan er weer invliegen. http://t.co/kkFh9vvs9S
Follow Klein-Sinaai on Twitter
© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.