Station Klein-Sinaai

Station Klein-SinaaiHet Station van Klein Sinaai is een voormalig spoorwegstation langs lijn 77 (Zelzate - Sint-Gillis-Waas) in de gemeente Stekene.
Spoorlijn 77 was een voormalige Belgische spoorlijn van Sint-Gillis-Waas naar Zelzate. In Sint-Gillis-Waas sloot de lijn aan op spoorlijn 54 Mechelen - Terneuzen, in Moerbeke op de voormalige spoorlijn 77A naar Lokeren en in Zelzate op spoorlijn 55 Gent - Terneuzen en de voormalige spoorlijn 55A Zelzate - Eeklo. Het nog bestaande gedeelte van lijn 77 tussen Y Rostijne en Moerbeke is thans hernummerd naar lijn 77A.

 

 

 


Station Klein-Sinaai

Geschiedenis

Het oudste stuk is het traject van Zelzate naar Moerbeke, dat al geopend werd in 1867 als onderdeel van een project om Lokeren via het spoor met Nederland te verbinden, samen met de spoorlijn 77A. Het traject Moerbeke - Sint-Gillis-Waas werd enkele jaren later gerealiseerd (opening in 1873), om aan te sluiten op spoorlijn 54, waarvan het traject Sint-Niklaas - De Klinge pas in 1871 was geopend. Spoorlijn 77 werd aangelegd als onderdeel van een alternatieve treinverbinding van Antwerpen naar de kust (de hoofdas liep via de nog bestaande spoorlijn 59 Antwerpen - Gent).
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd in 1918 de brug over het Kanaal van Gent naar Terneuzen vernield door het terugtrekkende Duitse leger. Tot in 1928 een meer zuidelijk gelegen nieuwe brug werd geopend konden de treinen niet verder rijden dan station Zelzate-Kanaal. In 1940 werd deze nieuwe brug opgeblazen door het Belgische leger, hierna zou de verbinding met lijn 55 niet meer hersteld worden. Na opening van lijn 204 in 1960 werd lijn 77 hier op aangesloten.
Na het verleggen van het kanaal is een gedeelte van de oude lijn 55 door het centrum van Zelzate aangesloten op lijn 204 ten behoeve van de industrie aan de noordkant van Zelzate die voorheen een rechtstreekse aansluiting op lijn 55 had. In 1990 is dit gedeelte opgebroken.
Enkel het traject tussen Moerbeke en de aansluiting met spoorlijn 204 op de rechteroever van het kanaal Gent-Terneuzen was nog lange tijd in gebruik. Het werd bewaard voor de aanvoer van suikerbieten naar een suikerraffinaderij in Moerbeke. Het kreeg in 1999 het nummer 77A. Door de sluiting van de suikerfabriek zal ook dit laatste stuk sluiten. Het nummer 77 ging over naar een kort stuk spoorweg ter hoogte van Kallo dat de Waaslandhaven moet verbinden met het nationale spoorwegnet.

 

Station Klein-SinaaiHuidige toestand
Het grootste deel is vandaag buiten gebruik en opgebroken. Het reizigersverkeer is in de vroege jaren '1950 stopgezet, en het stuk Kemzeke - Sint-Gillis-Waas is al in 1956 opgebroken en het tracé is gebruikt voor de aanleg van een afwateringskanaal. In 1974 is ook het traject Kemzeke - Moerbeke opgebroken en kort daarna ingericht als geasfalteerd wandel- en fietspad, een vroeg voorbeeld, omdat omstreeks 1980 recreatief fietsgebruik nog relatief zeldzaam was. In de jaren '90 van de 20e eeuw is ook het traject Kemzeke - Sint-Gillis-Waas verhard, als jaagpad naast het afwateringskanaal op het oorspronkelijke tracé.

 

 

 

Station Klein-SinaaiTotale lengte: 26,8 km Spoorwijdte: normaalspoor 1435 mm Aangelegd door: Belgische Staat Geopend:
Zelzate - Moerbeke-Waas: 25 maart 1867
Moerbeke-Waas - Sint-Gillis-Waas: 20 oktober 1873 Gesloten:
Zelzate - Zelzate-Kanaal: 1940
Zelzate-Kanaal - Y Rostijne 1952
Y Rostijne - Moerbeke-Waas: 2008
Moerbeke-Waas - Kemzeke: 1970
Kemzeke - Sint-Gillis-Waas: 1953 Huidige status:
Zelzate - Y Rostijne: opgebroken
Y Rostijne - Moerbeke-Waas: buiten gebruik
Moerbeke-Waas - Sint-Gillis-Waas: opgebroken

 

 

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.