Wandelroutes

Sinds 2013 opgenomen in de lijst van leukste speelbossen van Vlaanderen.
Het Wullebos is een natuurgebied in de deelgemeente Klein-Sinaai. Het bos heeft zijn naam te danken aan de 'wulle': dat is een ransuil die ook vandaag nog in het Klein-Sinaaise naaldbos woont. Het bos ligt op de stuifzandrug Maldegem - Stekene. Het is 69 ha groot, maar door de aanleg van de E34 werd het doormidden gesneden. Van deze autoweg is door de dichte begroeiing praktisch niets te horen zodat wandelen in alle rust perfect mogelijk is.

In het Wullebos kunt u ten volle genieten van de natuur. En van de verhalen over de ietwat geheimzinnige geschiedenis van het bos…  https://www.kleinsinaai.be/index.php/geschiedenis/historiek-van-gebouwen/592-het-spookhof-2

Het Wullebos - de Baggaart, op de grens tussen Moerbeke en Stekene, is begrensd door de expresweg Knokke- Antwerpen in het noorden, de Haringslede in het westen, Klein Sinaai in het zuiden en loopt ongeveer tot aan Grote Huike in het oosten. Dwars door het gebied lopen de Abelebeek en Wullebosbeek parallel aan elkaar in noord-zuidrichting.

 

Gegidste wandeling: Gebouwen met een verhaal en het verdwenen oorlogskamp. Deze belevingswandeling laat u ook op bepaalde plaatsen anekdotes beluisteren van oude bewoners. De gidsen tonen u bijzondere plekjes en hun verhalen in Klein-Sinaai: Oude cafés, voormalige winkeltjes, de verdwenen mosselkoer, legendarische dorpsfiguren en het oorlogskamp van de bruinhemden. 7 euro per persoon, inclusief consumptie in café d'Oude Route.
Boek snel op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Een bos en heidegebied van meer dan 300 hectaren. Er zijn 3 uitgestippelde wandelpaden. De A.S.Adventure (4,1km) en gele wandeling (6km) starten op parking 1 (Keizershoek Moerbeke). Bij overvloedige neerslag zijn laarzen gewenst voor de gele wandeling.

De rode wandeling start op parking 2 (Heidestraat Wachtebeke).

Binnen het raster helpen nu 12 runderen (Galloways) mee aan het behoud van de heischrale graslanden. Honden zijn niet toegelaten, behalve op de gele wandeling waar ze aangelijnd kunnen meewandelen.

Geleide wandelingen met gids €40 per groep tot 20 deelnemers. Aanvragen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Ben je in het bezit van een Smartphone of Iphone? Dan kan je je eveneens zelfstandig op stap en je digitaal laten gidsen langs de AS Adventure wandeling van 4.1km.

Na het downloaden van de wandel - en fiets App* van Natuurpunt op je toestel, krijg je langs het traject een korte toelichting op een 13-tal stops over wat er te zien, te horen en te beleven is. Per stop krijg je een korte tekst te lezen, foto’s te zien en/of geluiden te horen specifiek aan die plek.
 
Het is ons doel om ook op deze alternatieve manier de bezoeker diens respect voor en kennis over de natuur te verhogen.
Website: https://www.heidebos.be/area_heidebos 

*https://www.natuurpunt.be/pagina/op-stap-met-de-route-app                    

Dichter Cyriel Paul Coupé, beter gekend onder zijn schrijverspeudoniem Anton van Wilderode, werd geborden en getogen in Moerbeke. Nadat hij zijn kinderjaren in Moerbeke doorbrengt, trekt de schrijver naar Sint-Niklaas voor zijn studies wijsbegeerte.

Zijn poëzie is onmiskenbaar geïnspireerd door zijn thuis in het Waasland. Dompel jezelf onder in de wereld van de schrijver-dichter op een wandeling langs het Anton van Wilderodepad.

De tocht start in het park aan het gemeentehuis van Moerbeke-Waas.
Eenmaal buiten het centrum ontdekt u de prachtige natuur rondom deze gemeente. Onderweg zijn enkele dichtwerken van Anton Van Wilderode te lezen die hij op die plaats ook schreef of waar hij zich had laten inspireren.
https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/16086/wandelroute/literair-wandelpad-anton-van-wilderode  

Toen achthonderd jaar geleden de abdij van Boudelo werd opgericht, kreeg ze bij wijze van cadeau de gronden ten noorden van Sinaai gepresenteerd. Het gebied kreeg prompt de naam Fondatie (stichting) van Boudelo. De Abdij van Boudelo is een ongekend mysterie vol legendes over onderaardse gangen tussen Lijsdonk, de Boudelohoeve en Koudenborm. Uit de puinresten van de abdij verrees in 1660 de Boudelohoeve. Het hof van Koudenborm kreeg recent een opknapbeurt en is een mooi plekje om te verpozen. (zie wandeling langs Boudelogebouwen) De Fondatie van Boudelo is één van de laatste stiltegebieden in Oost-Vlaanderen, gelegen ten zuiden van de Stekense Vaart in Sinaai.
Zonder twijfel één van de waardevolste natuurgebieden van het Waasland. En wie dorst krijgt van al dat wandelen, fietsen of varen, kan op zoek naar het verdwenen Boudelo-abdijbier. Ooit met zorg gebrouwen op de abdijsite, nu herontdekt door Brouwerij Boelens.

De abdij verdween, de naam van het groene gebied niet. De Fondatie is nu een natuurreservaat en stiltegebied. We komen allerlei soorten biotopen tegen: vochtig grasland, hakhoutbossen, loofbos, populieren- en knotwilgrijen, om er maar een paar op te noemen.

Vertrekpunt: Liniedreef - 9112 Sinaai (Sint-Niklaas) - België
Afstand: 6,5 km

Klik hier voor de route

Stekene, ook wel de groene long van het Waasland genoemd, is de dichtst beboste gemeente van Oost-Vlaanderen. Deze ‘groene long’ leunt daarbij ook nog eens aan tegen Sinaai en de parochie Puivelde,die op hun beurt trots kunnen zijn op waardevolle stukjes natuur.

Bekijk de Route

© 2019 Tony De Wilde. All Rights Reserved.

Please publish modules in offcanvas position.